Nieuws 

Nieuws van de

Home
 1. In coronatijd hebben veel Nederlanders de wandelschoenen uit de kast getrokken. Elke dag een blokje om is immers goed voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Wie de smaak te pakken heeft en een fikse wandeling wil maken, kan op zaterdag 2 oktober meedoen aan de Hartstocht, en zo bijdragen aan oplossingen voor een gezond hart voor iedereen.

  Bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten.Elke dag rustig een half uurtje wandelen verlaagt je bloeddruk en verbetert de conditie van je hart en bloedvaten. Daarom organiseert de Hartstichting sinds 2017 (strand)wandeltochten. Tijdens deze editie hebben wandelaars de keuze: ze kunnen de strand- en duinroute langs de Zuid-Hollandse kust lopen of een route bij hen in de buurt uitstippelen via de eRoutes app. Inschrijven kan nog t/m 30 september via www.hartstocht.nl.

  Geld voor onderzoek

  Met de opbrengsten van de Hartstocht draagt de Hartstichting bij aan oplossingen om harten gezond te houden, snelle hulp te bieden als iedere minuut telt, hartproblemen eerder op te sporen en steeds beter te behandelen. Een gezond hart is immers niet vanzelfsprekend. In Nederland zijn 1,55 miljoen hartpatiënten. Daarom zijn nieuwe oplossingen om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en te behandelen hard nodig.

  Persoonlijke ervaringen

  Veel deelnemers aan de Hartstocht wandelen mee omdat zijzelf te maken hebben (gehad) met hartproblemen. Dat geldt ook voor voormalig schaatskampioen Barbara de Loor, ambassadeur van de Hartstichting. “Op een gegeven moment had ik de keus: of stoppen met topsport of een ingreep aan mijn hart. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want anders had ik nooit wereldkampioen kunnen worden. Meedoen aan de Hartstocht betekent voor mij: met je neus in de wind wandelen voor een gezond hart.”

  Persoonlijke gezondheidscheck

  Deelnemers van de Hartstocht krijgen van hoofdsponsor Becel ProActiv de mogelijkheid om gratis de Persoonlijke Gezondheidscheck van &niped te doen. Door het invullen van een gedetailleerde vragenlijst en een cholesteroltest krijgt de wandelaar inzicht in de risicofactoren voor zijn/haar gezondheid en ontvangt vervolgens een persoonlijke gezondheidsrapport, met adviezen om de gezondheid te verbeteren.

 2. De Hartstichting is door de jury van de Dutch Interactive Awards (DIA) genomineerd als Company of the Year voor haar BuurtAED.nl-campagne. De Hartstichting staat in een mooi rijtje met mede-genomineerden Rituals, Albert Heijn en het Van Gogh Museum. Voor de selectie heeft de jury in totaal meer dan 70 bedrijven beoordeeld.

  Floris Italianer, directeur Hartstichting: ‘Het gaat om het meedoen, maar winnen zou natuurlijk een kroon zijn op de prachtige campagne die we het afgelopen jaar hebben gevoerd. We willen in heel Nederland binnen 6 minuten, 24/7, een AED beschikbaar hebben. Zodat we mensen met een hartstilstand direct kunnen helpen, altijd, overal. De BuurtAED-campagne heeft dat doel een stuk dichterbij gebracht.’

  Er zijn inmiddels al 1400 BuurtAED’s gerealiseerd. Daarvoor hebben in heel Nederland in totaal 60.000 mensen gedoneerd.

  De verkiezing van Company of the Year is onderdeel van de aanstaande Dutch Interactive Awards, de toekenning van prijzen voor de beste online campagnes in Nederland in het afgelopen jaar. De uiteindelijke winnaar van de titel Company of the Year wordt op 27 juni aanstaande bekendgemaakt in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

 3. Vandaag werden door presentatrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess voor de derde keer de Rookvrije Generatie Awards uitgereikt. Het toneel voor deze bijzondere award uitreiking was ARTIS in Amsterdam, dat vandaag als eerste dierentuin van Nederland volledig rookvrij is geworden. Met de Rookvrije Generatie Awards worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. A.S. Watson Health & Beauty Benelux (Kruidvat en Trekpleister) heeft vandaag de award ontvangen in de categorie bedrijven. De award in de categorie gemeenten ging naar GGD Gooi & Vechtstreek.

  Uit het juryrapport: ‘A.S. Watson Health & Beauty Benelux was de 1e retailer in Nederland die het lef had om ondanks de te verwachten verliezen op korte termijn, tabak uit de schappen te halen. Naast dat zij kozen voor gezondheid, willen ze hiermee een goed voorbeeld zijn voor kinderen. Met deze prijs zijn ze een voorbeeld voor andere retailers om deze stap ook te zetten.’

   

  Inspirerende acties
  Het afgelopen jaar zijn er goede ontwikkelingen geweest op weg naar een Rookvrije Generatie. Zo is in 2018 een Nationaal Preventieakkoord gesloten met meer dan 70 partijen die in 2040 een Rookvrije Generatie willen realiseren. ‘We zijn overweldigd door het aantal inspirerende acties die dit jaar zijn aangemeld en de hoeveelheid stemmen die zijn vergaard voor de felbegeerde Rookvrije Generatie Awards. Deze zijn een geweldige stimulans om kinderen rookvrij te laten opgroeien’, aldus Floris Italianer, voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij en juryvoorzitter van de Rookvrije Generatie Awards.

  Alle winnaars per categorie

  Over de Awards
  De Rookvrije Generatie Awards zijn een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, opgezet om initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien te belonen en te stimuleren. Stemmen via de website telden voor 50% mee in de einduitslag. De andere 50% werd toegekend door de jury, bestaande uit Floris Italianer (directeur Hartstichting), Sigrid Attema (manager corporate affairs KWF Kankerbestrijding), Michael Rutgers (directeur Longfonds) en Susanne Katus (directeur Alliantie Nederland Rookvrij).

  De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. 

 4. Per 1 april 2019 wordt Frank de Grave de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Hartstichting. De Grave zal in die rol toezicht houden op de werkzaamheden, financiën en organisatie van de Hartstichting. Hij volgt Eduard Klasen op, die na twee termijnen in de raad van toezicht, afscheid neemt als voorzitter.

  Frank de Grave is lid van de Raad van State. Eerder was hij lid van de Eerste en Tweede Kamer, staatssecretaris van Sociale Zaken, en minister van Defensie. Tevens deed hij brede maatschappelijke ervaring op, in het bijzonder in de zorg, als voorzitter van het College Tarieven Gezondheidszorg, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit en voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten.

  “Ik ben ontzettend blij dat onze raad van toezicht een voorzitter krijgt met zo veel maatschappelijke ervaring,” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Ik kijk ernaar uit om samen te werken met Frank de Grave, die met zijn ruime ervaring in de zorg een enorme versterking voor de raad van toezicht is.”

  De Grave zelf ziet uit naar zijn nieuwe functie: “De zorg zit stevig in mijn DNA. Samen werken aan oplossingen om ziekte en sterfte terug te dringen is ontzettend boeiend en geeft veel energie. Ik kijk ernaar uit om met de Hartstichting de strijd tegen hart- en vaatziekten aan te gaan – en te winnen!”

  Huidig voorzitter Eduard Klasen neemt afscheid van de Hartstichting. In de jaren dat hij de raad van toezicht van de Hartstichting aanstuurde werd de organisatie verder geprofessionaliseerd en werden de banden tussen de Hartstichting en de wetenschap steviger aangehaald. Dat heeft onder meer geleid tot een samenwerkingsverband als de Dutch Cardiovascular Alliance, het grootste samenwerkingsverband voor cardiovasculair onderzoek in Nederland.

  Italianer kijkt met tevredenheid terug op de samenwerking met Klasen: “Hij heeft een geweldige bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Hartstichting. We zullen zijn vaste bestuurdershand en zijn humor gaan missen.”

  De raad van toezicht van de Hartstichting bestaat momenteel uit 7 leden. Stuk voor stuk hebben ze een eigen expertise en ruime ervaring in de zorg en maatschappij. De raad van toezicht heeft als functie toe te zien op het algemene en financiële beleid van de Hartstichting, de beoordeling van het functioneren van de directie en het functioneren als klankbord voor de directie, de Ondernemingsraad en de Wetenschappelijke Adviesraad van de Hartstichting. Leden van de raad van toezicht krijgen geen bezoldiging voor hun werkzaamheden.

   

  Fotocredits: Raad van State, fotograaf Lambert de Jong

 5. Het aantal AED’s in Laren is flink gestegen. Door een donatie van 12.500 euro en inzet van de Larense buurtpreventievereniging kon de Hartstichting zorgen voor een goede spreiding van AED’s die zowel 24 uur per dag beschikbaar zijn als aangemeld bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Daarmee heeft iemand die in Laren een hartstilstand krijgt nu een grotere kans deze te overleven. De AED’s hangen verspreid over het dorp, waaronder aan het Singermuseum.

  Door het project zijn er 7 AED’s bij gekomen in Laren. Op dit moment zijn er 12 AED’s in Laren aangemeld bij het oproepsysteem, bijna voldoende om slachtoffers overal in de gemeente binnen 6 minuten te helpen. Alleen bij de Westerheide en op de Pruisenberg zijn nog AED’s nodig. Als bij een hartstilstand binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet is de overlevingskans het grootst.

  Net als veel inwoners van Laren is initiatiefnemer Otto Bekouw, die zelf een hartstilstand overleefde, blij met de ontwikkeling. “Uit eigen ervaring weet ik dat snel ingrijpen door omstanders je leven kan redden. Daarom ben ik zo blij dat we nu in Laren veel AED’s hebben om bij een hartstilstand tijdig hulp te bieden.” Bekouw hoopt dat de toename in het aantal AED’s ook leidt tot meer burgerhulpverleners en aanhoudende aandacht voor goed onderhoud voor deze defibrillatoren, zodat ze altijd goed inzetbaar blijven.

  Daar sluit Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, zich bij aan: “Elk jaar krijgen 17.000 mensen een hartstilstand. Met een goed dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s kunnen we levens redden. Ik roep andere gemeenten in ‘t Gooi op om hier, net als in Laren, werk van te maken.”

  Hoewel de dekking van AED’s in Laren nu bijna compleet is, blijven de gemeentes in de omgeving achter. Zo zijn in buurgemeente Blaricum slechts 2 AED’s beschikbaar, waarvan 1 24 uur per dag. Ook in Hilversum (21 24/7 beschikbare AED’s) en Gooise Meren (17 24/7 beschikbare AED’s) is nog werk te verrichten: beide gemeenten zijn iets over de helft van de benodigde dekking. Huizen is een positieve uitzondering: met 21 AED’s die 24/7 beschikbaar zijn is de dekking in deze stad bijna rond.

  Om ervoor te zorgen dat in heel Nederland slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten gereanimeerd kunnen worden met een AED, zijn zo’n 30.000 AED’s nodig die 24/7 beschikbaar zijn en aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Dit oproepsysteem wordt direct in werking gesteld bij een 112-melding van een hartstilstand. Op dit moment zijn zo'n 18.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan twee derde 24/7 beschikbaar is. Meer informatie over AED’s is te vinden op www.hartstichting.nl/aed.